Siklócsapágyak beépítése

A perselyeket a csapágyházba vagy a megfelelően kialakított gépalkatrészbe építik be. A ház kialakításától függően lehetnek osztottak vagy osztatlanok. A kenőanyag bevezetést mindig a csapágy terheletlen részén végezzük furaton keresztül. A kenőanyag elosztására hosszanti kenőhornyokat kell kialakítani a persely teljes hosszában.

A csapágyperselyeket egy szilárdabb hordozóanyagból készítik, amelyet jobb tulajdonságokkal rendelkező bélésanyaggal látnak el. A perselyeket elcsúszás és elfordulás ellen biztosítani kell. A tengelyirányú elmozdulás peremmel, karimával stb. megakadályozható. Elfordulás ellen illesztőszeggel vagy csavarokkal biztosíthatjuk.

Csapágyházak

A terhelések felvétele és továbbvezetése a csapágyház feladata. Alakját a persely kiképzése és a kenés módja határozza meg. Gyűrűs kenésnél a csapágyház olajtároló és olajhűtő is.

A talp és a fedél egymáshoz viszonyított helyzetét illesztőperemmel vagy szegekkel biztosítjuk. A csapágyfedélnek elég merevnek kell lennie hogy a fellépő igénybevételeket elviselhesse.

 

Hozzászólás