Automatikus raktározási rendszerek

Az automatizált tárolórendszerek különféle számítógépes vezérlési rendszerekből állnak, amelyek lehetővé teszik a rakományok automatikus tárolását, helyzetének meghatározását és kiszállítását. Ezeket a rendszereket általában ott használják ahol nagyon nagy a raktár kapacitása, sűrűn cserél helyet az áru és a gyorsaság különösen fontos. Bármilyen árut tudunk szállítani és raktározni ezekkel a rendszerekkel, akár egyforma méretű vagy különbözőméretű az áru. Ezeket a rendszereket az alkatrészek és áruk automatikus tárolására és nyilvántartására tervezték meg az ipar bármely területén. Az 1960-as években jelentek meg az első ilyen rendszerek akkor még a nehéz raklapok kezelése volt a fő szempont. De ahogy fejlődött a technológia úgy egyre kisebb rakományok kezelését is ilyen technológiával oldották meg. A számítógépes vezérlés mellett nyilvántartja a raktározott tételeket is, így az elemek visszakeresése vagy helyzetének pontos megállapítása gyorsabban megtörténik mint a hagyományos raktározás esetében. Például ha szükség van egy bizonyos termékre akkor a vezérlő számítógép visszakeresi hogy a raktár melyik részében is van az adott áru, majd oda irányítja a szállítóberendezést, ez lehet autonóm mobil robot, targonca, szállítószalag vagy valamilyen más szállítórendszer. Ez a szállító berendezés kiveszi az árut a helyéről és a felhasználóhoz szállítja. Mivel ezeket az árukat, elemeket állványokon vagy raklapokon tárolják az eltávolítás után a számítógép frissíti az adatbázisát, hogy azon a helyen már nem található meg az adott áru. Ez egy nagy előnye ezeknek a rendszereknek kevesebb munkaerőre van szükség valamint pontosabban követhető a készlet állapota. Ellentétben a hagyományos raktár kezeléssel.

hogyan_raktarozzunk_okosan_00

Ezek a rendszerek a rakományokat nemcsak vízszintesen hanem függőleges irányba is tudják mozgatni tehát akár több emelet magas raktárakat is létrehozhatunk. A targoncák síneken mozognak a vízszintes irányban. Ez a sín rendszer akár a mennyezetre is fel lehet függesztve, így helyet tudunk spórolni. A függőleges irányú mozgást pedig külön hajtómű vezérli. Az egész egység vízszintesen mozog a polcok közötti folyosón, amikor odaér az adott áruhoz akkor a szükséges magasságig tud emelkedni és onnan kiveszi az adott árut majd visszatér a padlóra és folytatja a rakomány szállítását a kívánt pozícióba. Ebben a rendszerben a vízszintes és a függőleges mozgást egymástól független hajtóművek hozzák létre. Számos típusú tároló és visszakereső rendszer van. Leginkább a rakomány típusa szerint különböztetjük meg őket vagy a terhelés nagysága szerint (kis, közepes és nagy terhelésű).

A hatékony rendszer elősegíti a költségek csökkentését, minimalizálja a felesleges termékek mennyiségét a raktárban, valamint javítja a raktár helyzetének kihasználását. Az automatizálás csökkenti a munka költségeket és növeli a biztonságot is. Úgyis tudjuk rendezni az állványokat hogy azokat a termékeket amelyek népszerűbbek vagy gyakrabban szükség van, a kiadási terület közelében helyezzük el, így gyorsabban elérhető az adott termék. A rendszer segítségével nyomon követhetjük hogy honnan származik az adott termék, mikor lett a raktárba helyezve, mennyi ideje van a raktárba. Ezen adatok ellenőrzésével tudjuk maximalizálni a raktár kihasználtságát.

Vertikális elrendezésű modulok

Industore-Hot-Spot-Lean-Lift

Magas raktárak kiszolgálására alkalmasak. Egy emelő állványon több egység is elhelyezhető, így egyszerre több áru mozgatása is lehetséges. A VLM (Vertical Lift Module) egy számítógép által vezérelt emelő szerkezet. A rendszerben minden tárolórekesznek saját száma van. Az emelő az oszlopok között halad, majd a kívánt helyen megáll és kihúzza a kívánt tárolórekeszt a helyéről és a kiszolgálási ponthoz szállítja. A legtöbb VLM rendszer dinamikus raktározási funkcióval is rendelkezik.

 

Forgó rendszerű raktározás (Horizontal Carousels)

whitehorizontal

Ennél az elrendezésnél a tárolórekeszek körpályán mozognak. A termék kiszállításakor meg kell adni a tárolórekesz számát, majd a rendszer a legrövidebb úton a kiszolgálóhelyhez forgassa az adott tárolót.

 

 

 

Hozzászólás