Mozgatóorsók

A csavarok nem csak kötőelemként használhatók, hanem mozgások vezérlésére vagy terhek emelésére is.

Az anya rögzítése esetén az orsó körülfordulásonként a menetemelkedésnek megfelelő tengelyirányú elmozdulást végez. Mozgatóorsókhoz általában trapéz menetet alkalmaznak. Egyirányú dinamikus terheléshez a fűrészmenet is alkalmas.

Mozgatóorsókkal forgó mozgást alakítunk át egyenes vonalúvá és fordítva, illetve forgatónyomatékot alakítunk át húzó- vagy nyomóerővé.

A mozgatóorsós szerkezetek három fő részből állnak:

  • Menetes elempár (orsó és anya)
  • Csapágy amely megtámasztja az orsót
  • Az elem amelyen keresztül hat a forgatónyomaték az orsóra

Az orsót az anya és a csapágy között tengelyirányú húzó- vagy nyomóerő terheli. A veszteségek csökkentése érdekében, a minél kisebb súrlódás miatt az anyát általában bronzból készítik. A menetek érintkező felületei nyomóigénybevételnek vannak kitéve, melynek hatására a felület károsodik. Ez a károsodás kopás formájában jelentkezik. Mivel az anya anyaga puhább ezért a kopás ott erősebb. Az anyát olcsóbb kicserélni mint a drágább menetorsót. A nagy súrlódás miatt a kihasználtsági tényező kicsi.

A súrlódás csökkentése érdekében a csúszósúrlódást gördülősúrlódással helyettesítjük. Ezekben a szerkezetekben az anya és az orsómenet kapcsolatába gördülőelemeket (golyó) iktatunk be. Mozgás közben a golyók visszavezetése egy csövön történik, így azok folytonos körforgásban vannak.

Hozzászólás